Foto van enkele kaders

tentoonstellingen

Mee(dailles) met het verhaal van St V

Elk jaar wordt op 20 november St V of Saint Verhaegen gevierd. Tijdens deze dag staan de humanistische waarden, zoals ‘vrijheid van denken’ en ‘vrije meningsuiting’ centraal. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) herdenken op die dag hun stichting en hun oprichter, Pierre-Théodore Verhaegen.

Het feest bestaat uit een officiële herdenking en een studentenstoet, maar er zijn ook voorbereidings- of randactiviteiten. Het programma van de dag heeft ook aandacht voor de vrijheidsstrijd van de vorige generaties, waarvan sommigen in oorlogstijd hun leven gaven. Tegelijk uiten de deelnemers in de toespraken en met hun spandoeken en decors openlijk kritiek op de huidige maatschappij.

Sedert 1938 wordt, in functie van het thema van St V, jaarlijks een officiële medaille ontworpen die verkocht wordt door de koepels van de studentenverenigingen aan de ULB en de VUB, respectievelijk de Association des Cercles Etudiants (ACE) en het Brussels Studentengenootschap (BSG).

Er worden ook kleurvarianten uitgegeven (o.a. ook door ACE en BSG) en tal van kringen en groepen laten een variant van de officiële medaille of een medaille met een eigen ontwerp, leus of vorm maken (niet-officiële medailles).

In dit 'bladerboek' vind je een overzicht van de officiële St V-medailles die in de collectie van CAVA aanwezig zijn: