Foto van de leeszaal

leeszaal

Leeszaalwerking in tijden van corona

Om je leeszaalbezoek veilig te laten verlopen, nemen we een aantal maatregelen:

  • Er worden slechts twee bezoekers tegelijkertijd toegelaten in de leeszaal, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat zij op voldoende afstand van mekaar kunnen werken.
  • De werkplekken worden ontsmet na ieder leeszaalbezoek, zodat je bij CAVA steeds op een veilige plek kan werken.
  • We halen de gevraagde stukken tijdig op, zodat er nog een ‘quarantaineperiode’ is tussen het vastnemen van de stukken door de CAVA-medewerker en het doornemen ervan door de leeszaalbezoeker.
  • Tot slot passen we onze openingsuren aan: de leeszaal zal doorlopend open zijn van 8:30 tot 17:00 uur, maar enkel op afspraak.

De uitzonderlijke omstandigheden vragen ook extra inspanningen van onze leeszaalbezoekers. Wat verwachten we van jou?

  • De leeszaal is enkel toegankelijk na afspraak. Wil je de leeszaal bezoeken, stuur dan een mailtje naar CAVA met vermelding van de dag (en het uur) waarop je wil komen. We laten je zo snel mogelijk weten of er plek is op dat moment.
  • Afspraken worden minstens 48 uur op voorhand gemaakt om aan de regels in verband met de ophaling van stukken tegemoet te kunnen komen.
  • Stukken worden minstens 48 uur op voorhand aangevraagd. Zo kunnen we er voor zorgen dat er minstens 24 uur tussen de aanraking door het CAVA-personeelslid en de leeszaalbezoeker zit. Je kan dus helaas geen extra stukken aanvragen op het moment van je bezoek.
  • In de gebouwen van de VUB en in onze leeszaal wordt een mondmasker gedragen. We vragen elke bezoeker om daar zelf voor te zorgen.
  • We voorzien handgel aan de inkom van de leeszaal en vragen om je handen te ontsmetten bij binnenkomst.

Als iedereen zich aan deze veiligheidsmaatregelen houdt, zorgen we er samen voor dat er op een veilige manier weer aan onderzoek kan worden gedaan bij CAVA!

Onze leeszaal

Via de online catalogus is het mogelijk documenten en inventarissen te consulteren om je bezoek voor te bereiden. Wil je documenten raadplegen, neem dan best even op voorhand contact op, dan leggen we de gevraagde stukken voor je klaar. Dat bespaart je veel tijd en zorgt ervoor dat je bezoek vlot verloopt. De leeszaalverantwoordelijke staat tijdens je bezoek steeds klaar om je te oriënteren en je vragen te beantwoorden.

De leeszaal is bereikbaar en toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een lift aanwezig in het gebouw en er zijn hellende vlakken voorzien. Om een vlotte doorgang te verzekeren voor bezoekers met een beperking zijn er geen tapijten, glazen deuren, wanden en/of prikborden in onze leeszaal. De dynamische leeszaal is bovendien uitgerust met makkelijk verplaatsbare en verstelbare tafels. Zo kan iedere bezoeker een voor hem/haar comfortabele opstelling kiezen.

In principe wordt in de leeszaal de stilte bewaard. Voor slechtzienden of blinden bestaat de mogelijkheid dat er voorgelezen wordt.

Een hulphond is toegelaten in de leeszaal.

Openingsuren

De leeszaal is vrij toegankelijk, elke weekdag van 8u30 tot 11u45 en van 13u00 tot 17u00. Uitzonderlijke sluitingsdagen worden op voorhand aangekondigd op de website.

Bereikbaarheid

De leeszaal bevindt zich op de campus Oefenplein van de VUB en is bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto.

Reglementen

Het leeszaalreglement zorgt ervoor dat de documenten in de beste omstandigheden duurzaam kunnen worden geraadpleegd. Het reproductiereglement geeft aan onder welke voorwaarden reproducties gemaakt kunnen worden.