Foto van enkele kaders

TENTOONSTELLINGEN

De humanistisch-humoristische erfenis

De vrijzinnige gemeenschap en de studenten van de Vrije Universiteit Brussel hebben een lange traditie van de spot drijven met de actualiteit en maatschappelijke onderwerpen. Dat levert boeiende en leuke beelden op: cartoons in vrijzinnige tijdschriften en in studentenkranten, de medailles en aankleding van de 'camions' n.a.v. de St. Verhaegen stoet, protestaffiches en spandoeken bij betogingen.

Vele van de maatschappelijke onderwerpen die de tekenaars in de afbeeldingen behandelen, blijven generatie na generatie terugkomen (bv. abortus, de verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs, mensenrechten, racisme, oorlog, enz.). Zo ontstond een humanistisch-humoristische erfenis, die een kritische blik werpt op de maatschappij sedert de woelige jaren '60.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag organiseerde CAVA op 26 april 2015 de tentoonstelling De humanistisch-humoristische erfenis. Eigenzinnige afbeeldingen sinds de woelige jaren '60 aan de Vrije Universiteit Brussel, die bestaat uit een tachtigtal afbeeldingen en cartoons. Sindsdien werd deze tentoonstelling ook vertoond in het huisvandeMens te Brussel, in het VOC Robert Moucheron te Vilvoorde, in het Huis van de Tolerantie te Leuven, bij UPV te Brussel en in het VOC De Schakel te Mechelen.

Deze tentoonstelling kan uitgeleend worden. Wie meer informatie wenst omtrent de tentoonstelling en de uitleenmodaliteiten, kan contact opnemen met CAVA.