Foto van een onderzoeker

onderzoek

Onderzoek naar het immaterieel cultureel erfgoed (ICE) gerelateerd aan de vrijzinnig-humanistische gemeenschap

CAVA nam enkele feesten verbonden aan de vrijzinnig-humanistische levensbeschouwing onder de loep:

Feest Vrijzinnige Jeugd

Op 6- en 12-jarige leeftijd vieren kinderen de start van een nieuwe fase in hun leven tijdens het Lentefeest en het Feest Vrijzinnige Jeugd. Het Feest Vrijzinnige Jeugd (FVJ) is een van de oudste Europese niet-confessionele overgangsceremonies, waarin jongeren de stap zetten om lid te worden van de vrijzinnige gemeenschap.

Wil je meer weten over de Feesten Vrijzinnige Jeugd? Lees dan het artikel De oorsprong en ontwikkeling van het Feest van de Vrijzinnige Jeugd.

St V

De stichting van de ULB en bij uitbreiding van de VUB wordt elk jaar op (of rond) 20 november herdacht en dit al sinds 1888. St V is een eerbetoon aan de liberaal Pierre-Théodore Verhaegen, als inrichter van een vrij en wetenschappelijk onderwijs, vol van humanistische waarden. De praktijk is uitgegroeid tot een feest waarbij de studenten en de universiteiten zelf de vrijheid van denken en meningsuiting opeisen, via kritische spandoeken en decors die de deelnemers ’s middags meedragen in de stoet.

In 2019 werd St V opgenomen op de Inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed (ICE) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wil je meer weten over St V? Lees dan het artikel Wel en wee van St V of blader door het pdf bestandAanvraagdossier St V (372 kB).

Vrijzinnig Zangfeest (van Vlaanderen)

Sinds 1986 wordt aan de VUB het Vrijzinnig Zangfeest georganiseerd. CAVA verzamelde bronnen, beeldmateriaal, getuigenissen en anekdotes over het Vrijzinnig Zangfeest. Dit resulteerde in de publicatie Schoon uit de toon! Het Vrijzinnig Zangfeest op de VUB sinds 1986.