Foto van een onderzoeker

onderzoek

De herinnering van de fotograaf

Fotografe Hilde Braet voerde van 1989 tot 1996 heel wat opdrachten uit voor de VUB. Haar werk leverde iconische beelden op van de universiteit en van het leven op de campussen. Begin 2017 schonk zij CAVA enkele duizenden foto’s en negatieven en verleende daarbij een exclusieve licentie op deze fotoreportages.

Hilde Braet was er in 1993 bij toen de VUB een eredoctoraat uitreikte aan Nelson Mandela en F.W. De Klerk. Ze houdt levendige herinneringen over aan die dag: "Die dag was het hoogdag aan de VUB, zo een dag die men grondig voorbereidt en waarop niets verkeerd mag gaan. Topprioriteit was veiligheid. De aanwezigheid van de pers was tot een minimum beperkt. De genodigden waren allen onderworpen aan een grondige screening. Er mochten geen fotografen aanwezig zijn. Behalve één. Ik was de overgelukkige. Ik had het grote lot gewonnen. Als huisfotograaf van de VUB was ik de uitverkorene, de vrouw die instond voor het visuele geheugen. Ik was superblij maar er drukte ook een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders. Alleen mijn beelden zouden getuigen worden van deze plechtige dag. Er mocht absoluut niets misgaan. Fotografie en zeker de analoge fotografie, blijft een technische aangelegenheid. En techniek kan falen, ook al heb je alles dubbel en dik gecheckt. Mijn camera was geladen met een zwartwit Kodak T-max 400 film met 36 opnamen. Mijn reservecamera met dezelfde lading was mijn tweede compagnon.

Het auditorium had meer dan zijn capaciteit bereikt. De spanning steeg. Om veiligheidsreden wist niemand - behalve de meute veiligheidsagenten - vanuit welke deur deze supermens zou verschijnen. En plots was hij daar. De menigte sprong recht en begon spontaan te applaudisseren. Hij ging een paar stappen voorwaarts... in mijn richting. Ik voelde mijn hart bonken, de adrenaline raasde door mij heen. Ik was gecharmeerd door zijn brede, oprechte glimlach. Een fractie van een seconde vergat ik te fotograferen, maar gelukkig kwam ik snel bij mijn positieven en fotografeerde. Hij stond op minder dan een meter voor mij. Gevolgd door een haag van veiligheidsagenten beklom hij het podium en zette zich neer op een stoel in het midden ervan. Het ritueel kon beginnen. Nelson Mandela werd op 8 oktober 1993 Doctor Honoris Causa aan de VUB."

Hilde Braet, 12 maart 2021

website: hildebraet.be

Portret van Nelson Mandela door Hilde Braet, 1993
Uitreiking eredoctoraat aan Nelson Mandela, 8 oktober 1993 | Fotografe Hilde Braet (BE CAVA FOTO3158_28)