Studentikoziteit

Vrijwilligers transcribeerden de audiofragmenten die gemaakt werden tijdens deze verhalenavond. Onder elk audiofragment kan u de uitgetypte tekst terugvinden. Het zijn telkens woordelijke transcripties, geen letterlijke.

Frieda Fiers: Ik kwam uit een niet-katholiek milieu. Ik kan niet zeggen dat ik uit een vrijzinnig milieu kwam, want wij kenden dat niet echt. Wij gingen naar de staatsschool, het gemeenschapsonderwijs van de jaren 1960, en volgden – zeker in de humaniora – wel zedenleer, maar de vrijzinnige humanistische gedachte, zoals men dat nu noemt, kenden wij toen niet in die bewoordingen. Toen ik aan de VUB toekwam, was mijn grote verrassing dan ook de studentikoziteit en het antiklerikalisme. Dat heb ik altijd aan mijn studentikoziteit gelinkt. Wij zongen en hadden heel veel plezier bij het zingen van de bekende liederen, die wij eigenlijk overnamen van de ULB. Naast de verbondenheid die wij vonden in de studentikoziteit, die ik overigens heel belangrijk vond, hechtte ik ook veel belang aan de ideologische achtergrond – eigenlijk het antiklerikalisme.

Gerlant Van Berlaer: We waren eens uitgenodigd met preasessen van over heel Vlaanderen – ook van hogescholen – voor een soort zomer-ski. Dat was een soort prospectie om dan in de winter met de kring met die bepaalde firma mee te gaan op skireis. We hebben dat uiteraard nooit gedaan, maar hebben natuurlijk wel geprofiteerd van het aanbod. Er waren daar toen ook een heleboel heel stoere en vooral Antwerpse hogeschoolstudenten bij. Die hadden een duidelijke hiërarchie in hun studentikoziteit en dachten dat wij die hiërarchie ook hadden. Alleen hadden ze er niet op gerekend dat wij daar zo heel hard mee zouden lachen. Als je aan de VUB zegt “Weet je wel wie ik ben?” antwoordt meteen dertig man “Jij bent helemaal niets.” En dat was redelijk typisch voor de VUB-studentikoziteit.

Reacties gesloten