Dopen

Vrijwilligers transcribeerden de audiofragmenten die gemaakt werden tijdens deze verhalenavond. Onder elk audiofragment kan u de uitgetypte tekst terugvinden. Het zijn telkens woordelijke transcripties, geen letterlijke.

Frieda Fiers: Dat was verschrikkelijk lang wachten buiten in de kou en ze waren het wat beu. Dat was in de Brusselse zaal Waltra, die sommige mensen nog wel zullen kennen. Die zaal was tamelijk ‘bekend’ – nu zou het Vlaams Blok daarmee geassocieerd worden. Dopen was uiteindelijk een pint bier over je hoofd krijgen en één ad fundum moeten leegdrinken, maar ik had dan intussen wel drie uur buiten gewacht in de kou. Enfin goed, het belangrijkste was dat ik mijn doopcertificaat en mijn klak kreeg. Het is pas in de jaren nadien dat ik van die studentikoziteit echt heb kunnen genieten.

Gerlant Van Berlaer: Bart Troubleyn was op een bepaald moment doopmeester. Bart Troubleyn kwam ook uit dieprode linkse hoek. Hoe hij doopmeester is geworden, weet ik niet meer, maar ik herinner mij heel heftige discussies over “functioneel naakt”, die tot diep in de nacht doorliepen. De zogenaamde achtergrond van het dopen was dat je herboren wordt. Dat moest dan natuurlijk grotendeels naakt zijn. Maar Bart had daar als doopmeester in zijn scenario een probleem mee: het naakt kon alleen als het functioneel was in het scenario. Er werden dus urenlange discussies gehouden over functioneel naakt met bijvoorbeeld Steve Plovier die zei: “Ja, maar dan is het gewoon naakt, punt”. Waarop Bart zei: “Nee, nee, we mogen dat niet doen, de schachten mogen niet vernederd worden, enz.” Enfin, we zijn eruit geraakt, hij heeft gelijk gekregen. Het ging alleen functioneel naakt zijn. Op de eerste bijeenkomst waarop de schachten toelichting krijgen over het scenario en het decor moeten schilderen, legt hij dat aan hen uit. Die schachten reageerden daarop: “Functioneel naakt? We gaan toch gewoon naakt, want anders zijn we niet gedoopt!” Dus, weg discussie over het vernederen. Soms neemt het een rare wending.

Reacties gesloten