Online catalogus

Pallas is een geïntegreerd elektronisch beschrijvingssysteem waarmee je gelijktijdig in al onze collecties kan zoeken. In de archiefcollectie kan zowel via het ingeven van (een) zoekterm(en) als door te bladeren in de boomstructuur gezocht worden.

Pallas is bevraagbaar in het Nederlands, het Engels en het Frans maar de inhoud van de beschrijvingen is enkel beschikbaar in de taal van het document. Het grootste gedeelte is beschreven in het Nederlands.

Lang niet al onze archieven en collecties zijn al opgenomen in deze online catalogus. Er worden bijna dagelijks beschrijvingen toegevoegd. Leverde je zoekvraag niet het gewenste resultaat op? Contacteer ons dan gerust via info@cavavub.be of op telefoonnummer +32 (0) 2 629 24 34.

We geven hier nog een korte uitleg mee over het zoeken in Pallas.
In het eerste scherm zie je onderstaand beeld:

zoeken in pallas

Om te zoeken via zoekopdracht kan je in de invoerbalk een of meerdere woorden intikken. Bij het gebruik van één zoekterm, kan je die ook inkorten: bv. vrijzi in plaats van vrijzinnig of vrijzinnigheid. Je krijgt dan een lijstje met alle woorden die aan je zoekterm voldoen en kan dan het woord van je keuze aanklikken.

Om gerichter te zoeken, kan je meerdere zoektermen tegelijk ingeven. Pallas houdt geen rekening met hoofdletters of accenten. Je hoeft geen scheidingstekens (zoals “&” of “,”) in te geven, spaties volstaan. De volgorde van de woorden is niet van belang, het systeem combineert ze zelf. Je start de zoekopdracht door op <Enter> of op de knop “Zoeken” te drukken.

Rechts kan je in het bovenste balkje aangeven in welk deel van de beschrijving er gezocht moet worden naar je zoekterm. Standaard wordt er op ‘Alles’ gezocht maar je kan je zoekopdracht verfijnen door bijvoorbeeld bij het ingeven van een naam enkel op ‘persoon’ te zoeken en niet op de volledige beschrijving. Je krijgt dan als zoekresultaat enkel die beschrijvingen waar de persoon als vormer of als schenker enz. staat.

In het onderste balkje kan je aangeven of je in de archieven, de bibliotheek of de fototheek wil zoeken. Standaard wordt er op alle documenttypes gezocht.

De zoekresultaten worden steeds gegroepeerd weergegeven: eerst de archieven, dan de bibliotheekboeken en artikelen en dan de beschrijvingen uit de fototheek.

Bij zoekopdrachten die meerdere pagina’s met resultaten opleveren, kan je naar de volgende pagina’s navigeren via de pijltjes  pijltjes onderaan de pagina.

Als je op een beschrijving in de lijst met zoekresultaten klikt, krijg je alle bovenliggende beschrijvingsniveaus te zien zodat duidelijk is in welk archiefbestand de gevonden beschrijving hoort.

Door onderaan de pagina op het icoon  pallas3 te klikken, ga je naar de boomstructuur waar je de volledige context van de beschrijving terugvindt.

In het eerste scherm kan je ook op de knop pallas4 klikken om te zoeken via bladeren in de boomstructuur. Je krijgt dan het hoogste niveau van de boomstructuur van de archiefcollectie te zien. Door op plus te klikken, kan je steeds kleinere archiefeenheden bekijken. Gevonden wat je zocht ? Dan kan je deze eenheid ‘afzonderen’ en dieper bekijken door op het icoon (bv. pallas5 ) voor de beschrijving te klikken. Door weer op dat icoon  klikken, keer je terug naar het overzicht.

In de bibliotheek of in de fotocollectie kan er niet ‘gebladerd’ worden.

OnlineCatalogus_web

 

Reacties gesloten