Foto van enkele kaders

TENTOONSTELLINGEN

De geschiedenis van de vrijzinnig humanistische zorg

In het vrijzinnig humanisme staan de mens en zijn welzijn centraal. Sinds de jaren 50 biedt de georganiseerde vrijzinnigheid vrijwillige en professionele morele begeleiding (vroeger lekenbegeleiding) aan andersdenkenden. Vandaag kunnen mensen terecht bij vrijzinnig-humanistische consulenten in heel Vlaanderen en Brussel. De dienstverlening bestaat in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, in het leger, op de luchthaven, in gevangenissen en aan de Universiteit Antwerpen. Hoe is dat zorgnetwerk gegroeid? Het uit de grond stampen van deze structuren, terwijl de zorgsector gedomineerd werd door religieuze instellingen, was geen sinecure.

Onze audiobar bundelt interviews van een tiental vrijwilligers en pioniers, compleet met beeldmateriaal en biografische gegevens. Luister mee terwijl mensen die erbij waren in hun eigen woorden uitleggen welke weg we hebben afgelegd van die paar eerste vrijwilligers tot de grote, professionele werking vandaag!

We maakten een webtentoonstelling die een greep brengt uit deze (audio)tentoonstelling. Enkele tijdsdocumenten en (pakkende) audiofragmenten nemen je mee terug naar de pioniersdagen van de morele bijstand. Ga rustig zitten en luister naar de (korte) getuigenissen van pioniers als Luc Devuyst, Ermine Devlieger, Tania Ramoudt, Conny Verkest, Jan Verlinden, Leo Ponteur, Els Goderis, Freddy Boeykens en Annie Van Paemel.

Foto van de audiobarWil je anderen laten kennismaken met deze boeiende verhalen? Je kan de audiobar (audiobestanden en bijbehorende documenten) gratis uitlenen bij CAVA. We vragen om bij uitlening cash een waarborgsom te betalen die je meteen terugkrijgt bij het inleveren van het materiaal. CAVA zorgt ervoor dat het materiaal verzekerd is. Je dient wel zelf voor audiogidsen of afspeelapparatuur (vb. mp3-speler, tablet) te zorgen. De documenten bij de audiobar zijn verpakt in makkelijk transporteerbare dozen die je na afspraak kan komen ophalen bij CAVA. We kunnen ze ook ter plekke komen leveren, maar dan rekenen we wel transportkosten aan. De tentoonstelling bestaat in meerdere exemplaren en kan dus simultaan gebruikt worden bij grotere groepen.

Geïnteresseerd in onze audiobar? Neem dan even contact op.