Foto van enkele kaders

TENTOONSTELLINGEN

Gepakt door de vrijheid … en de fotograaf

Fotografe Hilde Braet voerde van 1989 tot 1996 heel wat opdrachten uit voor de VUB. Haar werk leverde iconische beelden op van de Universiteit en van het leven op de campussen. Begin 2017 schonk zij CAVA enkele duizenden foto’s en negatieven en verleende daarbij een exclusieve licentie op deze fotoreportages.

Met de tentoonstelling Gepakt door de vrijheid … en de fotograaf: de Vrije Universiteit Brussel (1989-1996) en de schenking van Hilde Braet, fotograaf en cultuurwetenschapper willen de fotografe en CAVA het belang van het schenken van archieven in de verf zetten. Als privé-personen archieven schenken, worden die toegankelijk voor een breed publiek. Het levert vaak een onverwachte kijk op, die leidt tot nieuwe inzichten in onze complexe maatschappij.

Hilde Braet en Frank Scheelings, coördinator van CAVA, selecteerden 34 foto’s. Deze tonen op een sfeervolle en vaak intrigerende manier hoe professoren in vrijheid onderzoek deden en studenten diezelfde vrijheid proefden tijdens hun studentenjaren. Daarnaast herkent de toeschouwer een aantal bekende figuren, wat de tentoonstelling heel toegankelijk maakt.

Een ‘preview’ van deze tentoonstelling was op 21/06/2017 te zien in de BOZAR ter gelegenheid van de uitreiking van de Prijs Vrijzinnig Humanisme. Wilt u Gepakt door de vrijheid … en de fotograaf ook graag bij u tentoon stellen? Neem dan contact op met CAVA.