De humanistisch-humoristische erfenis.
Eigenzinnige afbeeldingen sedert de woelige jaren ’60.

Vrijzinnige organisaties en studenten van de Vrije Universiteit Brussel hebben een lange traditie om de spot te drijven met de actualiteit en maatschappelijke onderwerpen.
Dat levert boeiende en leuke beelden op: cartoons in vrijzinnige tijdschriften en in studentenkranten, de medailles en aankleding van de ‘camions’ n.a.v. de St. Verhaegen stoet, protestaffiches en spandoeken bij betogingen.

Vele van de maatschappelijke onderwerpen die de tekenaars in de afbeeldingen behandelen blijven generatie na generatie terugkomen (bv. abortus, de verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs, mensenrechten, racisme, oorlog, enz.). Zo ontstond een humanistisch-humoristische erfenis, die een kritische blik werpt op de maatschappij sedert de woelige jaren ’60. Deze kritische traditie – voorzien van de nodige zelfspot – wordt nog altijd langs geijkte kanalen (medailles, camiondecoraties, enz.) doorgegeven.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2015 presenteert CAVA een tachtigtal afbeeldingen op de tentoonstelling De humanistisch-humoristische erfenis. Eigenzinnige afbeeldingen sinds de woelige jaren ’60. Ze is vrij te bezichtingen in de gangen van gebouw D, Campus Oefenplein van de Vrije Universiteit Brussel.

Op zondag 26 april bent u van harte welkom op onze gratis rondleidingen. We verzamelen op de eerste verdieping van gebouw D, aan de start van de tentoonstelling.
Rondleidingen worden gegeven om 10u00, 11u00, 12u00, 14u00, 15u00 en 16u00.

Meer informatie over Erfgoeddag vindt u op de website.

Flyer voor Erfgoeddag 2015

26 april 2015 van 10:00 tot 17:00 Add to personal calendar