Boekpresentatie Op Zoek… De evolutie van het vrijzinnig humanisme in Vlaanderen sinds de Tweede Wereldoorlog

Vlaanderen is in de tweede helft van de twintigste eeuw sterk geseculariseerd. We willen onszelf kunnen zijn, zelf denken en zelf beslissen. We willen onze eigenheid gerespecteerd zien. Onze maatschappij wordt zo steeds pluralistischer en complexer en lijkt steeds minder op die van vroeger.

Nieuwe ethische standpunten breken door en worden meer en meer aanvaard. Daaruit vloeien ook nieuwe praktijken en structuren voort. Het vrijzinnig humanisme heeft een stille maar centrale rol gespeeld in deze evolutie. De geschiedenis van dit vrijzinnig humanisme is echter weinig gekend. Dat is logisch, want over die geschiedenis is in Vlaanderen (nog) niet veel geschreven. Dit boek wil die lacune opvullen.

Vijftien thematische artikels bieden de lezer een historisch overzicht van een aantal maatschappelijke problematieken die vrije mensen nauw aan het hart liggen. Ze verbreden de kennis over een levensbeschouwing die lange tijd in de schaduw stond van de religie, maar die nu steeds prominenter aanwezig is. De auteurs willen bovendien het onderzoek naar de geschiedenis van het vrijzinnig humanisme stimuleren. Daarom geven ze de lezer een aantal onderzoeks- en bronnensuggesties om zelf op zoek te gaan naar de doorbraak van het vrije denken.

Op vrijdag 20 april wordt het boek feestelijk voorgesteld in VC De Schakel in Mechelen. Het programma en hoe inschrijven vind je hier.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten